Herbaferm 10% kedvezménnyel. Kuponkód: HRBF202402 >>>
Flavonoidok és betegségmegelőzés
Riavita FlaCYTO egy különleges flavonoid válogatás gyümölcs- és gyógynövénykivonatokkal, valamint E-vitaminnal, titán-dioxid mentes vegán kapszulákban.
A flavonoidok rendkívül változatos növényi vegyületcsalád, ezért az emberi szervezetre és a sejtekre gyakorolt hatásuk is széles körben elterjedt. A flavonoidok védő szerepét a krónikus gyulladás okozta vagy azzal összefüggő betegségek ellen hosszú távú tudományos megfigyelések vizsgálják a betegek, mérésekkel és molekuláris biológiai módszerekkel végzett állatkísérletekkel alátámasztva. Általánosságban elmondható, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik segíthetnek megelőzni bizonyos betegségek kialakulását és támogatni a kezeléseket.
Brokkoli
A brokkoli jó forrása a betegségekkel küzdő tápanyagoknak, például a C-vitaminnak, a K-vitaminnak, a vasnak és a káliumnak, amelyek csökkenthetik az öregedés jeleit.
Nigella staiva
A Nigella sativa leginkább kutatott előnyei a sejtkárosodás és gyulladás elleni védelem, a vércukorszint szabályozása, az immunrendszer erősítése, valamint a szív és az agy egészségének megőrzése.
Máriatövis (szilimarin)
A szilimarin a máriatövis magjából kivont antioxidáns vegyület, amelyről ismert, hogy antioxidáns, vírusellenes, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik.
EGCG a zöld teából
A zöld teából származó EGCG segít a fogyásban, csökkenti a gyulladást, valamint véd a szív- és agybetegségek ellen.
Kamilla
Az apigenin a kamillában található antioxidáns, amelyről kimutatták, hogy harcol a rákos sejtekkel, különösen a mellben, az emésztőrendszerben, a bőrben, a prosztatában és a méhben.
Sophora Japonica
A Sophora japonica antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai hozzájárulnak az agyi infarktus csökkentéséhez.
Antioxidáns flavonoidok
Testünk minden nap számos stresszhatásnak van kitéve. A környezeti stressz (pl. légszennyezés, vegyszerek) és a mentális stressz egy része szabadgyökök formájában nyilvánul meg a szervezetben. A szabadgyökök nagyon reaktívak, és kötődhetnek a közeli sejtösszetevőkhöz – lipidekhez, fehérjékhez és más fontos biomolekulákhoz, így rontják azok megfelelő működését.
Az egészséges szervezet felkészült (ellenálló) az oxidatív stresszre és a káros szabadgyökök semlegesítésére, hiszen ezek anyagcserénk melléktermékeként is termelődnek a szervezetben. A modern életvitelhez kapcsolódó többlet stressz és káros szokások (dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás) azonban kikezdhetik az úgynevezett redox egyensúlyt, ezért egyes betegségeknél vagy idős korban nem tudunk hatékonyan reagálni.
Számos vitamin segíthet leküzdeni az oxidatív stresszt, mivel antioxidánsként megfogják a szabadgyököket és semlegesítik azok pusztító hatását. A vitaminok hatását tovább erősítik a flavonoid típusú antioxidánsok, amelyek a növényekben találhatók.
Flavonoidok és betegségmegelőzés tudományos igényességgel
A flavonoidok egy rendkívül változatos növényi vegyületcsalád, ezért az emberi szervezetre és sejtekre gyakorolt hatásuk is széleskörű. Azt általánosságban el lehet mondani, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságuk segíthet bizonyos betegségek kialakulásának megelőzésében, vagy kezelésének támogatásában. A flavonoidok védő szerepét a krónikus gyulladás következtében kialakuló, vagy gyulladással járó betegségek ellen a tudomány a páciensek hosszútávú megfigyelésével vizsgálja, valamint molekuláris biológiai módszerekkel történő mérésekkel és állatkísérletekkel támasztja alá.
Egy egészséges szervezet fel van készülve az oxidatív stresszre és az ártalmas szabadgyökök semlegesítésére, azok ugyan is az anyagcserénk melléktermékeiként is keletkeznek a szervezetben. A modern életvitellel járó extra stresszmennyiség és káros szokások (dohányzás, rendszeres alkohol fogyasztás) viszont próbára teheti az ún. “redox háztartásunkat”, de egyes betegségek esetében vagy idősebb korban sem biztos, hogy hatékonyan tudunk reagálni.
Mik azok a flavonoidok?
A flavonoidok biológiai hatását elsőként a magyar Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert és kollégái fedezték fel. Ha skorbutos betegeket kezeltek C-vitaminnal, akkor hatékonyabb és gyorsabb gyógyulás következett be, amikor a magyar pirospaprikából vagy a citromléből kinyert sárga port is adtak a betegeknek. A sárga port flavonoid frakciónak nevezték el (a sárga szín latinul flavus), és a benne azonosított polifenol típusú komponenseket flavonoidoknak.flavus’ in Latin), and the polyphenol-type components identified in it were named flavonoids.
A flavonoidok iránti tudományos érdeklődés jelentős
A flavonoidokat azóta intenzív kutatásnak vetették alá. Általánosságban elmondható, hogy a flavonoidok önmagukban is hatékony antioxidánsok, a vitaminok hatását pedig felerősítik. Akár 6000 különböző flavonoid is létezhet, melyek mind különböző mértékű antioxidáns kapacitással bírnak, de ezen felül szerkezetüktől függően egyéb funkciójuk is lehet, számos enzimhez hozzákötődhetnek, és befolyásolhatják az anyagcserénket.
A szervezeten belül a szabadgyök koncentráció lokális megemelkedése gyulladásos folyamatok beindulásához vezethet, ami ha sokáig jelen marad, krónikus gyulladás alakulhat ki. A hosszabb ideg fennálló gyulladás számos komoly betegség előszobája lehet, így hozzájárulhat a rákos megbetegedések, Alzheimer- vagy Parkinson-kór, inzulinrezisztencia és cukorbetegség, asztma és bizonyos kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához és progressziójához.
A flavonoidok általános antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően segíthetnek megelőzni a krónikus gyulladásos állapotokat, vagy megállítani a kialakulásukat, egyes képviselőik pedig alkalmasak lehetnek betegségek kezelésének támogatására.
Adagolás
Naponta 3-6 kapszula étkezés után.
Kiszerelés
90 kapszula
Eltarthatóság
A gyártástól számított 2 évig. A lejárati idő a csomagoláson van feltüntetve.
Tárolás
Közvetlen napfénytől védve, száraz, hűvös helyen.
Figyelmeztetés
OGYÉI notifikációs szám: 28463/2022
A vitalnatural.hu oldalán található információk és cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrendkiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend kiváltására. A termékek használatával az eredmény nem garantált, hatása egyénenként eltérő lehet.Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére.