Kattintson a további termékekhez.
Nem találtunk terméket.
Keresés a blogban
Legutolsó hozzászólások
Nincs hozzászólás

Cink

A cink élettani hatásai

A cink egy olyan ásványi mikroelem, melynek legfeljebb 40 mg a napi rendszeres szükséges bevitel.
Kutatói vizsgálatok alapján, a szervezet növekedése esetén az étrendünkben a cink az egyik legfontosabb összetevő, mindemellett a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában és a genetikai aktivitás szabályozásához is szükséges.


A cink jótékony hatásai


A szervezet cinkháztartása elsősorban a csontokban és fogakban található, de jelen van az izmokban, a bőrben, a májban és a férfi nemi szervekben is.
A vércukor sejtekbe történő beépítéséhez hasnyálmirigy által termelt inzulin szükséges. Amennyiben az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, csökken az inzulin válasz és egyre nehezebbé válik a vércukorszint stabilizálása.
Ha a szervezetünkben csökken a cink mennyisége lelassul az anyagcserénk, illetve az ízérzékelésünk és a szaglásunk is romlik.
A cink számos genetikai tevékenység fontos szabályozója. Körülbelül 100 ezer gén található a szervezetünk sejtjeiben lévő sejtmagokban. Ezek a gének utasítják a sejtet különböző funkciókra, és a sejteknek minden helyzetben képesnek lenniük értelmezni ezeket a genetikai utasításokat, és ebben van elengedhetetlen szerepe a cinknek. Amennyiben az étrendünkben nincs elegendő mennyiségű cink, akkor a sejtjeink tévesen értelmezik, vagy figyelmen kívül hagyhatják a génektől származó információkat.
Számos kutatás bebizonyította, hogy a cinkhiány negatív hatással van a fehérvérsejtek számára és a szervezet immunválaszára, míg a cink utólagos pótlása helyreállítja az optimális egyensúlyt.


A cink rendkívül fontos az alábbi egészségügyi problémák megelőzésében vagy kezelésében

Alkoholizmus
Alzheimer-kór
Megfázás, influenza
Cukorbetegség
HIV/AIDS
Gyulladásos bélbetegségek
Pikkelysömör
Időskori szürkehályog    Pattanások
Epilepszia
Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás

Összességében a cink egyensúlyban tartja a vércukorszintet, védi az immunrendszert (megfelelő mennyiség mellett megelőzhetők a megfázásos, influenzás megbetegedések), stabilizálja az anyagcserét, és támogatja a kiváló szaglás- és ízérzékelést. Továbbá részt vesz az anyagcsere folyamatokban, gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja az ekcémás tüneteket, valamint elősegíti a nemi mirigyek működését.

Az új WTN cink cseppje teljesen elreagáltatott cink-biszglicinátot tartalmaz. A teljesen elreagáltatott forma előnye, hogy nem tartalmaz káros oxidokat, amelyek a szervezet antioxidáns rendszerét leterhelnék.


Mely élelmiszerek a legjobb cink források!

Állati eredetű élelmiszerek esetében a legjobb cink források a húsok, leginkább a vörös húsok, a belsőségek, a sajt, a tojás, a halak és a tengeri herkentyűk. Növényi eredetű táplálékokból is hozzájuthatunk cinkhez, ha fogyasztunk hüvelyeseket, főleg babot, diót és teljes kiőrlésű termékeket. Az említett termékeket - a magas rost és fitinsav tartalmuk miatt (a fitinsav gátolhatja a cink étrend-kiegészítő hasznosulását) - fontos a cink étrend-kiegészítő alkalmazásától elkülönítve, kb. 1-2 óra elteltével fogyasztanunk.

A cink túladagolása


A cinkbevitel megengedhető felső határértéke 40 milligramm naponta (19 évesnél idősebb felnőtteknél).
Túladagolás esetén - fémes és keserű szájíz, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, görcsök és véres hasmenés-tünetek jelentkezhetnek.
3. A cink interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Mérsékelt adagban (18-20 milligramm) történő bevitele esetén is a cink korlátozza a szervezet rézellátását, kivétel, ha az étrendünkbe rézben gazdag tápanyagokat iktatunk be. Kevés kalcium bevitel és magas cinkbevitellel a kalcium bélből történő felszívódását a cink is megnehezíti.
A cink kedvezően hat például az A- vitaminra.

A cink hiányának tünetei

gyakori megfázások és fertőzések léphetnek fel
csökkent ízérzékelés és szaglás
depressziós tünetek
étvágytalanság
gyermekeknél növekedési probléma


A cink ajánlott napi bevitele életkor szerint


Életkor                                       Mennyiség
Gyermekek (0-6 hónap)                    2 mg
Gyermekek (6-12 hónap)                  3 mg
Gyermekek (1-3 év)                         3 mg
Gyermekek (4-8 év)                         5 mg
Gyermekek (9-13 év)                       8 mg
14 évesnél idősebb férfiak               11 mg
14-18 éves nők                                9 mg
19 évesnél idősebb nők                    8 mg
18 évesnél fiatalabb terhes nők       12 mg
19 évesnél idősebb terhes nők        11 mg
18 évesnél fiatalabb szoptató nők    13 mg
19 évesnél idősebb szoptató nők     12 mg


Mely tényezők gátolhatják a cinkfelszívódást!

Vas: a vas készítmények ronthatják a cink felszívódását, így a vas-kiegészítést is javasolt az említett mikroelemtől elkülönítve alkalmazni.*
Túlzott rost bevitel
Fitinsav: diófélék, olajos magvak, rizs, teljeskiőrlésű gabonák
Oxalátok: spenót, sóska, rebarbara, karalábé, borsó, zöldbab, kakaópor eper, csokoládé, fekete tea, zöld tea, vörösbor, stb.
Ez nem azt jelenti, hogy nem fogyaszthatóak a fent említett élelmiszerek, csupán azt, hogy a cink étrend-kiegészítő alkalmazásától elkülönítve, 1-2 óra múlva fogyasszunk belőlük. Emellett jelentősen csökkenthető a fitát és oxalát tartalma az egyes élelmiszereknek pörkölés, hőkezelés, áztatás, csíráztatás vagy fermentáció segítségével.

*érdekesség: A vas és a cink együttes pótlása negatívan hatnak egymásra, azonban időben elkülönítve fontos a pótlásuk. A megfelelő cink ellátottság elősegítheti, gyorsíthatja a vas bélrendszerből történő felszívódását. Egy tanulmány szerint, a cink hiány gyakran együtt járhat a vas hiányával is. Az feltételezhető, hogy a cink pótlás hatására javulhat a vaspótló terápia eredményessége.

Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011
Robert C. Atkins: Dr. Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs, Touchstone; 1st Fireside Ed edition, 1999.
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010

Kapcsolódó termékek
Szólj hozzá
Hagyj válaszüzenetet
Kérjük, jelentkezz be, hogy hozzászólhass

Menü

Megosztás

QR-kód

Beállítások

Kattintson a további termékekhez.
Nem találtunk terméket.

Hozzon létre egy ingyenes fiókot a kedvelt elemek mentéséhez.

Bejelentkezés

Hozzon létre egy ingyenes fiókot a kívánságlista használatához.

Bejelentkezés