Kattintson a további termékekhez.
Nem találtunk terméket.
Keresés a blogban
Legutolsó hozzászólások
Nincs hozzászólás

Demeter minősítés

Az 1928-ban alapított Demeter védjegy a legrégebbi, speciális ökológiai, ú.n. biodinamikus gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál. A hivatalosan bejegyzett Demeter International a világ 43 országában, 4215 farmgazdaságot tömörítő szervezet. 

Az 1928-ban alapított Demeter védjegy a legrégebbi, speciális ökológiai, úgynevezett biodinamikus gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál. A hivatalosan bejegyzett Demeter International a világ 43 országában, 4215 farmgazdaságot tömörítő szervezet. 

A biodinamikus gazdálkodásból származó Demeter pecséttel ellátott termékek minősége a minden eddiginél következetesebb és előrehaladottabb módszertani és gyakorlati szigorú szemléletű ökológiai gazdálkodási módnak köszönhető.

Az 1997-ben létrejött nemzetközi Demeter mozgalom mára már a világ szinte országban megtalálható. A mozgalom célja, hogy a különböző nemzeti szintű biodinamikus szervezetek között egy szorosabb együttműködést alakuljon ki szellemi, gazdasági, és nem utolsó sorban spirituális szinten is. A jelenleg 18 tagszervezettel működő a Nemzetközi Demeter szervezethez való felvétel feltétele, hogy a társaság működő Demeter ellenőrzési-minősítési rendszerrel rendelkezzen.

Nemzetközi Demeter szervezetbe vendég tagság felvételüket azok az egyesületek kérhetik, akik egyetértenek a Demeter céljaival és ökogazdálkodási módszereivel, azonban ellenőrzött minősítéssel még nem rendelkeznek. 

A Demeter védjegy minősítést Darmstadtban a „Demeter” Ökológiai Művelési Szövetség állítja ki. A Demeter norma szerint csak néhány természetes kimeneti anyagból nyert, például emulgeáló anyagok használhatók fel, géntechnikával előállított összetevők semmilyen formában nem elfogadottak. 
Három Demeter jelölési kategória került kialakításra: 1. az összetevők legalább 90%-a mezőgazdasági eredetű, Demeter-művelésből származik és a névadó összetevő, - mint például a rózsaolaj a rózsakrémben - Demeter-minőségű. 2.: amennyiben az összetevők kevesebb, mint 90%-a Demeter-minőségben áll rendelkezésre, az összetevők 33 %-áig lehetnek „Demeterre való átállás alatt” vagy bio-tanúsítottak, vagy tartozhatnak a kevés, nem mezőgazdasági eredetű engedélyezett anyag közé. Ezt azonban egy megfelelő lábjegyzettel kell megadni az összetevőlistán, a Demeter-logó ebben az esetben is a csomagolás elejére kerülhet. 3-: az egyes összetevők az összetételi listában a „Demeter/Biodynamisch” jelzéssel lehetnek ellátva, azonban Demeter-logó nem használható. Ebben az esetben a terméknek meg kell felelnie egy a Demeter által elismert, BDIH, Ecocert, NaTrue, vagy Cosmos bio-standardnak. 

A rendkívül szigorú értékelési szabályrendszer eredményeképp, biztosak lehetünk benne, hogy a Demeter védjeggyel ellátott kozmetikumok esetén valódi natúrkozmetikumokkal van dolgunk! 


A Nemzetközi Demeter főbb céljai


1. A Demeter termékek világkereskedelmében egységesen elfogadott Nemzetközi Demeter Irányelvek (mint szabványok) kialakítása, fejlesztése és elterjesztése, mint minimum feltétel a termékek előállítása, feldolgozása tekintetében.
2. A Demeter Védjegy nemzetközi regisztálása és védelme.
3. Minősítő szervezettel nem rendelkező országokban a Demeter farmok és feldolgozó üzemek ellenőrzése és a Demeter Minősítő Tanúsítványok kiállítása.
4. A Demeter ellenőrző - minősítő rendszerek harmonizálása nemzetközi szinten.
5. Biodinamikus szemlélet és gazdálkodási mód képviselete és szélesebb körű megértésének elősegítése fontos nemzetközi fórumokon.
6. Nemzeti szintű Demeter szervezetek létrejöttének segítése világszerte. A Biodinamikus Közhasznú Egyesület, mint a magyarországi biodinamikus mozgalom képviselője 2007 májusától kezdve a Demeter International vendég státuszú tagja. A Biodinamikus Mezőgazdaság egyébként több ponton pozitívan eltér az EU 2092/91sz. rendeletétől. Például a farm átállítása konvencionálisról biodinamikus gazdálkodásra csak a farm teljes átállításával történhet, nem elegendő, ha csak annak egy része áll át. A vásárolt (és nem saját előállítású) bio-takarmányok aránya nem haladhatja meg a 20 %-ot. A biodinamikus gazdaság egy jövőorientált és a jövőért felelősséget vállaló gondolkodási és gazdálkodási módot valósít meg, mind a természeti folyamatok, mind az üzemszervezés és gazdálkodás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a farmnak fokozatosan ún. "farm organizmussá" kell válnia. Ez a folyamat feltételezi a megfelelő szintű folyamatos trágyázást, a fajták egymást kiegészítő sokszínűségének fenntartását és növelését. A gazdának kötelessége a gazdaság élettel telítettségének fokozása. A borjak szarvtalanítása tilos a biodinamikus gazdálkodásban. A Biodinamikus preparátumok használata, valamint a természeti és kozmikus ritmusok figyelembevétele jelentős hangsúlyt kapnak. (A biodinamikus preparátumok növényi és ásványi szubsztanciák, melyeket speciálisan állati burkokban meghatározott ideig és körülmények között érlelnek, s melyek nagyon kicsi homeopatikus mennyiségben felhasználva megfelelő hatást fejtenek ki a talajra, a trágya minőségére, a növényi növekedésre és termékenységre.)

Forrás: http://www.biodin.hu/index.php?stilus=lap&hiv=3

 

 

Szólj hozzá
Hagyj válaszüzenetet
Kérjük, jelentkezz be, hogy hozzászólhass

Menü

Megosztás

QR-kód

Beállítások

Kattintson a további termékekhez.
Nem találtunk terméket.

Hozzon létre egy ingyenes fiókot a kedvelt elemek mentéséhez.

Bejelentkezés

Hozzon létre egy ingyenes fiókot a kívánságlista használatához.

Bejelentkezés