Az elfeledett K - Vitamin
A-, B-, C-, D-, E-vitamin ... mindenki hallott már ezekről a vitaminokról. De a K-vitamin? Soha nem hallottam róla! A K-vitamin azonban nagy jelentőséggel bír a szervezet számára. Ha túl kevés van belőle a vérében, a vér nem alvad meg megfelelően, ami fokozott vérzéshez vezethet.
Ezenkívül a K-vitamin serkenti a csont- és fogképződést, és még a rák ellen is védelmet nyújthat ... Hogyan biztosítható tehát, a megfelelő mennyiségű "elfelejtett" K-vitamin?
A (zsírban oldódó) K-vitamin másik funkciója: védi az artériákat a meszesedéstől azáltal, hogy gátolja a vérben lévő kalcium lerakódását az érfalakban. Ez még visszamenőlegesen is működik, vagyis a K-vitamin hozzájárulhat a meszesedés visszafordításához! A K-vitamin tehát fontos fegyver az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és a stroke ellen. Hogy a vesekövek kialakulása ellen is hatásos-e, még nem bizonyított százszázalékosan.
Itt kétféle K-vitamin létezik: a K1-vitamin és a K2-vitamin, amelyek közül a K2-vitamin tűnik az aktív változatnak.
A K1-vitamin természetes élelmiszerekben található, főként a zöld leveles zöldségekben, mint a spenót, a fejes saláta, a búza és a vargányafű, a cékla / vörösrépa leveleiben, mindenféle káposztában, savanyú káposztában, avokádóban és olyan fűszernövényekben, mint a petrezselyem és a metélőhagyma.
Számos tanulmány szerint a K1-vitamin bizonyítottan hatással van a csontritkulás kockázatára, mivel megakadályozza a csontok ásványi sűrűségének csökkenését. Állítólag a csontvesztés akár 70 százalékkal is lassítható a K-vitaminnal. Ehhez azonban hosszú távú használatra van szükség.
A K2-vitamin saját mikroorganizmusból képződik. Mivel ez a bélben történik, az egészséges bélflóra a megfelelő K2-vitamin-ellátás előfeltétele. A nyers K2-vitamin megtalálható a savanyú káposztában, vajban, tojássárgájában, májban, bizonyos sajtokban és fermentált (szója)termékekben.
A K-vitamin azonban rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik: serkentheti a leukémiás sejtek önpusztítását és segíthet megelőzni a májrákot.