Barion Pixel
Kattintson a további termékekhez.
Nem találtunk terméket.
Keresés a blogban
Legutolsó hozzászólások
Nincs hozzászólás

Sapka, sál, kesztyű és D- vitamin gyerekeknek

A magyar gyermekek és felnőttek túlnyomó többsége tél végére D-vitamin hiányban szenved.
Lassan megérkezik az influenzaszezon amikor óvodás és iskolás gyermekeink a közösségekben gyakran elkapnak különböző betegségeket, ezen belül is az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező fiatalok még veszélyeztettebek. Ez a kiemelkedően fontos vitamin ugyanis nem csak a csontozat és fogak kialakulásában játszik meghatározó szerepet, hanem az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában, a fertőzések ellenállásában, illetve az egészséges sejtfejlődésben is.
Számítások szerint a megfelelő D-vitamin szint esetén, a többségében gyermekeket érintő, inzulinpótlást igénylő 1-es típusú cukorbetegség gyakorisága 78%-kal, az összes daganatos betegség 35%-kal, az influenzás megbetegedés gyakorisága pedig akár 90%-kal is csökkenne.
     
A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik és vizsgálják a gyermekek D-vitamin-szintjét. A korábbi vizsgálatok alapján, éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus.
A Gyermekklinika professzora, Dr. Szabó András igazgatója szerint a D-vitamin hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei a csecsemőkor után, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezethet.
Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapják is, általában könnyebben vészelik át a betegségeket.
A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelenthet az oltás, az 1–3 éves korosztályt azonban az influenza elleni vakcina még nem védi. Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekeknél a D-vitamin pótlása. A gyermekekre jellemző táplálkozási szokások, és a Magyarországon elérhető alapanyagok ismeretében elmondható, hogy csupán étkezéssel a hiányzó D-vitamin nem pótolható - mondta professzor Dr. Szabó András*.

Nyáron a gyermekek sok időt töltenek a szabadban szervezetük feltöltődik D-vitaminnal. Ősztől a napsütéses órák számának csökkenésével kevesebb napfényből már a gyermekek és a felnőttek sem jutnak hozzá a szükséges vitaminmennyiséghez. Szervezetünk a D-vitamint körülbelül 6 hétig képes tárolni, ezért a pótlását már kora ősszel, szeptember végén el kell kezdeni.
Gyermekek vitamin és az energia tartalékát szezonális a D-, C-, B-vitamint, vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot tartalmazó vitamindús zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett étrend-kiegészítő vitaminokkal ajánlott támogatni.

Ajánlott napi D-vitamin mennyiség korosztályonként:

2 hét – 1 év: 400-1000 NE/ nap
1-18 év: 500-1000 NE / nap
18 év felett :1500 -2000 NE / nap
Várandós szoptatós édesanyák: 1500 – 2000 NE/ nap
Bizonyos betegségek esetén (pl. életmódjuk vagy betegségük miatt kevés napsugárzást kapó személyek, mell- vagy vastagbéldaganat, magas vérnyomás,krónikus szívelégtelenség, csontritkulás, krónikus máj- vagy vesebetegség, Crohn, epilepszia elleni gyógyszerek, gyulladáscsökkentő szteroidok szedők)

Szerencsére viszont D3-vitamin szedésével könnyen és fillérekért emelhetjük a szervezetünk D3-státuszát az optimális 100-175nmol/L (40-70ng/ml)-es tartományba!
Fontos tudnunk, hogy a zsírban oldódó vitaminok bőrre juttatva is tökéletesen hasznosulnak, sőt. Így bőrön eloszlatva is bátran dozírozható. Ne feledjük egyes vitaminok, ásványi anyagok sokkal hatékonyabbak együtt, hiszen ételeink sem csak egy komponensből állnak. Az optimális hasznosulás érdekében megfelelő minőségű és mennyiségű összetevőket tartalmaznak.

Címke: D-vitamin, vitaminok, WTN, GAL
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó cikkek
Szólj hozzá
Hagyj válaszüzenetet
Kérjük, jelentkezz be, hogy hozzászólhass

Menü

Megosztás

Beállítások

Kattintson a további termékekhez.
Nem találtunk terméket.

Hozzon létre egy ingyenes fiókot a kedvelt elemek mentéséhez.

Bejelentkezés

Hozzon létre egy ingyenes fiókot a kívánságlista használatához.

Bejelentkezés